Книжкова лінія Müller Martini як інструмент диверсифікації

Книжкова лінія Müller Martini як інструмент диверсифікації

Перша в світі книжкова лінія Diamant MC Digital Book of One допомагає фірмі NBD Biblion оптимізувати виробництво як в основному бізнес-напрямку, так і в порівняно новому сегменті ринку з великим потенціалом.

Компанія NBD Biblion (Зутермер, Нідерланди) успішно працює в трьох різних нішах поліграфії: «переодягають» книги з м'якої обкладинки у тверду палітурку для 900 бібліотек (в основному національних, а також для ряду клієнтів із Бельгії), виготовляє книги «на вимогу» (оперативний цифровий друк від одного примірника) і конструює машини для специфічних післядрукарських операцій. Розглянемо кожне з цих напрямків по черзі.

Бібліотечні книги

NBD Biblion, створена в 1970 році як спільне підприємство нідерландських видавництв і бібліотек, спеціалізується на підготовці книг у жорсткій палітурці для бібліотечних потреб. Щоб продовжити життя книгам, які проходять через руки багатьох читачів, тут відпрацювали хитрий процес заміни м'якої обкладинки на тверду палітурку.

Спочатку м'які обкладинки знімають із книг, що поставляються в основному видавничими компаніями. Потім корінці книжкових блоків торшонірують, ще раз промащують дисперсійним клеєм і накладають марлю. Далі підключається нова Diamant MC Digital Book of One, яку придбали на drupa 2016, і авторозкладач De-Stacker власної розробки (див. нижче). Унікальна книжкова лінія вставляє кожен блок у палітурну кришку, після чого слідують подвійне зкруглення корінця, обтиск і штриховка з формуванням рубчиків.



Відповідно до філософії Müller Martini Finishing 4.0, всі ці процеси здійснюються без участі оператора, і таким чином підприємство обробляє близько 2 млн книг щорічно. Після того як робочі дані були відскановані, Diamant MC Digital і стопоукладач BLSD автоматично перебудовуються для кожного завдання. Зараз тут відбувається близько 75 переналадок на день. Це більш ніж удвічі перевищує показники комплексу Diamant 60, який в NBD Biblion використовували з 2005 по 2016 роки і який доводилося перенастроювати вручну.

Штрихувально-обтискна секція Diamant MC Digital, успадкована від звичайної моделі Diamant, забезпечує високу якість книг. «Це одне з наших ключових УТП, - каже техдиректор Річард ван дер Ворн. - Ми даємо бібліотекам гарантію на рік, не дивлячись на те, що книги сильно зношуються, проходячи через багато руки».

Diamant MC Digital у NBD Biblion часто виробляє штучну продукцію, а максимальний тираж не перевищує 1 000 прим. Раніше тиражі менше 25 прим. тут обробляли вручну або напівавтомат, за допомогою Diamant 60. «Це багато значить для нас, тому що зростає попит на малі тиражі книг у твердій палітурці, - пояснює Річард ван дер Ворн. - Крім того, для обслуговування всієї лінії нам потрібні тільки два, а не три людини, що значно поліпшило нашу рентабельність».

Технічний директор виношує амбітні плани щодо обладнання Müller Martini, яке забезпечує оптимальну собівартість малотиражного виробництва. Незабаром будуть виконуватися 150 переналадок щодня, що на 500% більше у порівнянні з Diamant 60.

Книга «на вимогу»

Новий комплекс Diamant MC Digital також допомагає NBD Biblion розвивати другий напрямок - виробництво книг «на вимогу». Компанія вже чотири роки працює в цьому сегменті, використовуючи дві машини цифрового друку і складну, високоавтоматизовану систему логістики. Річард ван дер Ворн бачить тут великий потенціал для зростання, тому в минулому році був найнятий окремий акаунт-менеджер. Для книжкових видавництв, комерційних підприємств і приватних замовників друкарня випускає романи, довідники та наукові праці кількістю від 1 до 2 000 прим. (середній тираж видання становить 35-50 екз.).

Машинобудування

Існує також прямий зв'язок між Diamant MC Digital і третім напрямком бізнесу NBD Biblion, а саме конструюванням поліграфтехніки. Інноваційна компанія, в якій працюють 160 чоловік, за останні роки стала відомим виробником спеціалізованих машин для обробки друкованої продукції. Її пристрій для розкомплектовки стопи De-Stacker, наприклад, забезпечує поштучний подачу оброблених блоків у книжкову лінію. Завдяки цьому апарату підприємство зекономило на одному операторі комплексу Müller Martini.

Крім розкладчика, NBD Biblion використовує більше десятка інших машин власного виготовлення - для таких завдань, як обгортання плівкою обкладинок для підвищення довговічності книг, приклеювання ярлика з індексом УДК до корінця, а також анотації та RFID-мітки - до внутрішньої частини обкладинки. Подібна техніка користується все з більшим успіхом у друкарень, палітурних майстерень, виробників фотокниг і бібліотек у всьому світі.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2462
+380 44 281 XX XX +380 44 281 2463
Ідентифікатор: 1625